Op zoek naar een maaltijd bij jou in de buurt?

Nieuws

Sep 09, 2017

Stuur ons je recept!

Heb je zelf een lekker recept dat je wilt delen met anderen? Laat het ons weten en we plaatsen dit online. Wil je zelf eens een leuk kookfilmpje van jezelf online? Mail ons dit naar info@mijnthuismaaltijd.nl


Sep 09, 2017

Recept - bereiding artisjok

  1. Snijd de stelen van de artisjokken. Verwijder een stukje van de onderste bladeren, deze zijn hard en taai. Halveer de citroenen. Wrijf de onderkant van de artisjok in met ½ citroen om verkleuren te voorkomen.
  2. Pers de rest van de citroen uit. Breng een grote pan water met het citroensap aan de kook. Doe de artisjokken in de pan en bedek ze met een bord zodat ze onder water blijven. Kook de artisjokken in 25-30 min. gaar. Ze zijn gaar als je met de punt van een mes makkelijk door de artisjokbodem kunt glijden.
  3. Doe ondertussen de mayonaise in een kommetje. Pers de knoflook erboven en roer deze samen met de mosterd door de mayonaise. Breng op smaak met peper en verdeel de mayonaise over kleine schaaltjes.
  4. Neem de artisjokken met een schuimspaan uit de pan. Laat ze ondersteboven in een vergiet uitlekken. Verdeel over de borden en zet bij elk bord een schaaltje knoflookmayonaise.
  5. Haal een voor een de blaadjes van de artisjok, dip ze in de knoflookmayonaise en eet het zachte onderste gedeelte. Het hooi in de kern van de artisjok kun je met de hand of een lepel verwijderen, dit is niet eetbaar. Eet tot slot de malse artisjokbodem met de rest van de knoflookmayonaise.

 


Jul 11, 2017

Volg ons op Instagram!

MijnThuisMaaltijd is nu ook te volgen op Instagram. Iedere dag tonen we de meest populaire maaltijden, maaltijd van de dag en wat er bij je in de buurt verkrijgbaar is.


Jul 11, 2017

Recept - Paëlla

  • Ingrediënten:
  •  
  • 4 el olijfolie
  • 1 fijngehakte ui
  • 2 fijngesneden teentjes knoflook
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 125 gr verse chorizoworst, ontdaan van het velletje en in blokjes gesneden
  • 2 kipfilets, in blokjes gesneden
  • 350 gr ongekookte paellarijst
  • 1.25 liter kippenbouillon
  • 100 ml witte wijn
  • 1 takje verse tijm (alleen de blaadjes)
  • 1 klein plukje saffraan
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 2 (pijl) inktvissen, schoongemaakt en in stukjes gesneden
  • 2 tomaten, ontdaan van de pitten en in kleine stukjes gesneden
  • 75 gr bevroren tuinerwtjes
  • 12 grote garnalen (geen Hollandse), schoongemaakt en ontdaan van darmkanaal
  • 500 gr mosselen, schoongemaakt en ontdaan van de baard
  • grote handvol gehakte verse peterselie
  • 8 partjes citroen ter garnering

Bereidingswijze
Voorbereiding: 30min  ›  Bereiding: 45min  ›  Klaar in:1uur15min 

  1. De olijfolie in een grote (paella)pan op middelmatig vuur verhitten. Voeg ui, knoflook en peper toe en roer gedurende een paar minuten goed door. Voeg chorizo, kip en rijst toe en bak dit gedurende 2-3 minuten aan. Roer de helft van de bouillon erdoor. Voeg vervolgens wijn, tijm en saffraan toe. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook en laat zo'n 15 minuten sudderen. Roer af en toe.
  2. Proef de rijst om te zien of hij al gaar is. Als de rijst nog niet gaar is, voeg dan 1/3 van de resterende bouillon toe en roer dit goed door elkaar. Laat het gerecht langzaam pruttelen en roer af en toe. Indien nodig extra bouillon toevoegen. Net zo lang koken tot de rijst gaar is.
  3. Roer de inktvis, tomaten en erwtjes erdoor en laat nog 2 minuten koken. Leg de garnalen en mosselen erop, bedek de hele pan met aluminiumfolie en laat dit zo nog 3 tot 5 minuten doorkoken.
  4. Verwijder de aluminiumfolie en strooi er wat peterselie over. Serveer het gerecht vanuit de (paella)pan en garneer het met de partjes citroen.

Gezien op http://allrecipes.nl/recept/3198/traditionele-paella.aspx


 


Jul 07, 2017

Recept - witlof met ham en kaas

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 min. gaar.
  2. Snijd de onderkant van het witlof, snijd ze in de lengte doormidden, verwijder de harde kern en eventueel de verkleurde buitenste bladeren. Kook ze 3 min. in een grote pan in water met zout. Giet af en laat uitlekken.
  3. Giet de aardappelen af en stamp met de mosterd, boter en melk tot een grove puree. Voeg peper en zout toe. Verdeel de puree over een ovenschaal.
  4. Leg de plakken kaas naast elkaar op de snijplank, leg de ham erop en wikkel de witlof erin. Leg de rolletjes naast elkaar op de puree. Bak de puree in het midden van de oven in ca. 25 min. goudbruin en gaar.

Bewaartip:

Je kunt dit gerecht een dag van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren. Op de dag zelf bak je de schotel 25 min. in de oven.


Jul 06, 2017

Recept: maaltijdsalade voor de warme dagen

Een goed vullende maaltijdsalade met een zachte, romige smaak.

Voorbereiding

Snij de tomaat en komkommer in stukjes. Schil de avocados, ontdoe ze van hun pitten en snij ze in plakjes.

Bereidingswijze

Roer de yoghurt en de mayonaise door elkaar. Voeg pesto toe naar smaak. Breng op smaak met zout en peper.
Verdeel de sla, kommkommer, tomaat, avocado en rucola over de borden of serveer het in een grote saladeschaal. Vermeng met de dressing. Strooi er, indien gewenst, de pijnboompitjes over.

Serveertips

Deze salade is heerlijk met zelfgemaakte frietjes. Voor een vegetarische variant kun je de kip door gerookte tofu vervangen.

Gezien op Smulweb.nl

 


Apr 19, 2017

Recept: even geen vlees

Vegan Pita shoarma Ingredienten voor 4 personen: - 3 el Mayolijn van Remia - 4 teentjes knoflook - knoflookpoeder - 1 tl gedroogde oregano - 2 pakjes Vivera kipstukcjes - shoarmakruiden - 8 pitabroodjes - zakje gemende sla - tomaat Bereidingstijd: 15 minuten. Meng de mayo met de uitgeperste knoflook, de oregano en wat knoflookpoeder, voeg water toe om de saus dunner te maken. Bak de vega kipstukjes goudbruin in olie met shoarma kruiden naar smaak. Maak de pitabroodjes nat en bak ze volgens de instructies af. Snijd ondertussen de tomaten in plakjes. Snijd de pitabroodjes open en vul met sla, tomaat, "shoarma" en saus. Andere vulling is natuurlijk ook heerlijk, zoals paprika komkommer, hummus, falafel en wat je maar kan bedenken!

 

Bron: https://evengeenvlees.nl/recepten


Mar 27, 2017

Recept : Balkan gehaktbal met wortel, crème fraîche en spekreepjes

Balkan gehaktbal met wortel, crème fraîche en spekreepjes

Vrijdag 10 februari was het tijd voor dé gehaktballenwedstrijd van het jaar: The Dutch Ball Contest, in samenwerking met gehaktballenrestaurant Balls & Glory. Iedereen kon zich van tevoren met zijn of haar recept opgeven en aan de hand van de inzendingen werd een vijftal duo's gekozen. Zij kregen de kans op samen met Wim Ballieu, eigenaar van de restaurants, een workshop te volgen waarin hen werd geleerd hoe de goddeiljke ballen op de Balls & Glory manier te draaien én te vullen. Met stikstof gingen ze aan de slag om de vulling te bevriezen en het resultaat was een culinair feestje.

Vandaag delen we het recept van één van de twee winnende duo's: de 'Balkan bal' van Rob en Maggy. Om de bal thuis te maken heb je uiteraard geen stikstof nodig, slechts een vriezer en de resterende ingrediënten. Wil je je er niet aan wagen? Bezoek dan Balls & Glory in Eindhoven, want daar staan de winnende ballen op de kaart!

Balkan gehaktbal met wortel, crème fraîche en spekreepjes

Kook de rijst gaar in gezouten water en giet af. Pers de knoflook en bak de spekjes bruin. Een beetje krokant mag, maar voorkom dat ze te hard worden. Hak ze na het bakken iets fijner. Snijd de ui in kleine blokjes. Maak de wortel schoon en snijd in evengrote blokjes als de ui. Kook de blokjes wortel in 2 à 3 minuutjes in gezouten water beetgaar. Giet af.

Doe een flinke scheut olijfolie in een diepe koekenpan, verwarm op middelhoog vuur en voeg de ui toe. Bak de ui glazig en voeg dan de knoflook toe. Bak samen nog kort, voorkom dat het geheel aanbrandt. Voeg al roerende een beetje van de Maizena toe. Haal de pan van het vuur en voeg een kwart van het paprikapoeder toe. Het paprikapoeder mag niet verbranden, anders krijgt het een bittere smaak. Roer even goed door, doe er een grote schep van de crème fraîche bij en roer het geheel tot een mooi mengsel. Zet de pan weer terug op middelhoog vuur. Als het mengsel te dik is, voeg dan een klein scheutje water of olijfolie toe.

Voeg de rest van het paprikapoeder en crème fraîche toe. Breng op smaak met peper en zout, maar houd hierbij rekening dat de spekjes die je later toevoegt ook nog zout zijn. De saus heeft nu een mooi licht-oranje kleur. Voeg de spekjes, wortel en rijst toe naar smaak. Verdeel het mengsen over een ijsblokjesvorm en vries in.

Verwarm je oven voor op 180 graden. Breng het gehakt op smaak met peper, zout en nootmuskaat en vorm hiervan een soort vogelnestje. Leg in het kuiltje een 'stukje' bevroren saus en kneed de bal rondom goed dicht. Paneel de bal met neutraal paneermeel. Bak de ballen in een half uur gaar in de oven en je kunt genieten.

 
Vegetarisch
nee
 
Gezien op: http://www.24kitchen.nl/recepten/balkan-gehaktbal-met-wortel-creme-fraiche-en-spekreepjes


Mar 22, 2017

recept: Turkse Quiche

 
 


Niks zo lekker als een weekend zonder zorgen. Deze brood bied de uitkomst voor een relaxt weekendje.

 
Bereidingswijze

1. Snijd top af van brood en hol de brood uit.
2. Bak spek uit en voer de binnenkant van brood uit met spek.
3. Bak plakken tomaat goed gekleurd in bakvet van spek en verdeel tomaat over spek.
4. Meng de eieren met slagroom, kaas, knakworstjes, broodkruim zout, peper en basilicum.
5. Plaats brood in een ronde ovenschaal die iets kleiner is dan de brood zodat de randen beter opstaan en meer vulling kunt nemen.
6. Doen vulling mengsel over tomaat.
7. Bak bij 180*C voor 30 min. tot krokant en gestold. Doen de laatste 5 min. de top van de brood erbij.


Mar 19, 2017

Recept: lasagna

Gezien op http://www.smulweb.nl/recepten/126611/Lasagna
Bereidingswijze

Voor de bolognesesaus de ui snipperen en in een grote koekenpan met wat olijfolie fruiten, halverwege de fijngesneden knoflook toevoegen. In de kleine braadpan de tomatenpuree hard verwarmen (blijf roeren, anders brandt ze aan),tot deze niet zurig meer ruikt. Het ui/knoflook/olie mengsel toevoegen. In de grote koekenpan weer wat olijfolie verwarmen en het gehakt met de kruiden, zout en peper rul bakken. Toevoegen aan het tomatenpureemengsel, gepelde tomaten en gezeefde tomaten toevoegen en op smaak brengen met sambal, suiker en evt. nog wat kruiden en een laurierblaadje toevoegen. 1/2 uur a 3 kwartier op laag vuur laten sudderen met deksel op de pan, af en toe roeren. Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 gr. C. Voor de bechamelsaus de boter smelten (niet bruin laten worden), bloem erdoor roeren en verwarmen (schrik niet; het wordt een soort klont, maar dat komt goed!). Daarna beetje bij beetje de koude melk met een garde erdoor roeren. Laten koken en blijven roeren tot je een dikke saus hebt. Op smaak brengen met zout en peper. 
 

ADVERTISING
 
In een ingevette ovenschaal 1 laag lasagnevellen leggen. Vervolgens bedekken met 1/3 van de bechamelsaus, 1/3 van de bolognesesaus en 1 in plakjes gesneden bolletje mozzarella of 4 plakken kaas. Nu weer herhalen met een laag lasagnevellen, saus en kaas, vervolgens nog zo'n laag maar dan zonder kaas. Afdekken met aluminium-folie en in de oven schuiven, boven het midden. Na 30 min. de folie verwijderen en nog 15 min. in de oven laten. Als het "knettert" is het klaar.

 

Serveertips

Lekker erbij: plakken vleestomaat afgewisseld met plakken mozzarella. Hier wat pesto over verdelen.


Mar 13, 2017

Recept: hartige taart

Hoe maak ik Hartige taart Brosse bodem?

  1. Plaats een rooster onder in de oven en verwarm de oven voor. Doe de bodemmix, de boter en het water in een hoge beslagkom.
  2. Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een soepel deeg.
  3. Laat het deeg in de kom, afgedekt met plastic, 10 minuten staan bij kamertemperatuur.
  4. Bekleed een ingevette springvorm of ovenschaal met een dun laagje deeg.
  5. Verhit wat boter of olie in een koekenpan.
  6. Bak de voorgesneden ui en de spekblokjes en bak vervolgens de hamblokjes en champignons mee.
  7. Voeg naar smaak peper en eventueel zout toe.
  8. Giet het vocht af en verdeel de vulling over de deegbodem.
  9. Strooi er circa 100 gram geraspte kaas over. 
  10. Doe de melk, de eieren en de sausmix in een hoge beslagkom.
  11. Klop het geheel 1 minuut met de mixer met garden op de hoogste snelheid en giet het over de taartvulling.
  12. Verdeel de rest van de kaas (circa 50 g) over de hartige taart.Oven 
  13. Bak de taart in 35-45 minuten gaar en goudbruin.


Feb 27, 2017

Recept: pompoenpasta

Henk heeft pompoenpasta gemaakt volgens het recept van de AH.

 

  1. Schil de flespompoen met een dunschiller of scherp mes. Halveer in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in blokjes van 1 cm. Verhit de olie in een koekenpan en bak de pompoen 5 min. Schep regelmatig om.
  2. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd ondertussen de knoflook fijn en de blaadjes van de salie in reepjes. Voeg de knoflook en salie na 5 min. toe aan de pompoen en bak nog 5 min. Voeg de helft van de kaas toe aan de pompoen en bak 1 min. mee.
  3. Giet de pasta af, maar vang een beetje kookvocht op. Meng de pasta met de pompoen en voeg een paar eetlepels kookvocht toe voor een smeuïg mengsel. Serveer de pasta met de rest van de kaas en besprenkel met de extra vierge olijfolie.


Feb 18, 2017

Recept: stamppot met paprika

Ingrediënten

4 personen
 
  • 1¼ kg iets kruimige aardappelen
  • 600 g boerenkool (diepvries)
  • 1 ui
  • 2 rode paprika's
  • 2 el vloeibare margarine
  • 2 tenen knoflook
  • 250 g boeren scharrelrookworsten
  • 200 ml halfvolle melk
 

Bereiden

 

 

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in water met zout naar smaak, met de deksel op de pan 10 min. Verdeel nu de boerenkool over de aardappelen en kook alles in 10 min. gaar.
  2. Snipper de ui en snijd de paprika in stukjes. Verhit ondertussen de margarine in een koekenpan en fruit de ui 3 min. Pers de knoflook erboven. Voeg de paprika toe en bak 5 min. Verwarm de worst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Verwarm de melk. Giet de aardappelen en boerenkool af en stamp ze door elkaar. Voeg de warme melk toe. Serveer de stamppot met het paprikamengsel en de worst.


Feb 12, 2017

Recept: broccolisoep

Broccolisoep: snel op tafel en écht genieten!

Een soep van broccoli is een lekker begin van het avondeten. En maak je de soep zelf, dan is het helemaal genieten!

Broccolisoep maken

Met weinig ingrediënten zet je al een heerlijke broccolisoep op tafel. Je begint met het fruiten van een uitje. Vervolgens doe je de broccoliroosjes in de pan, gevolgd door een liter bouillon, of bouillonblokjes met water en breng alles aan de kook. Met de staafmixer of in de blender pureer je alles tot een gladde massa. Hiermee is de basis van de broccolisoep gelegd! Je kunt vervolgens kruiden of room naar smaak toevoegen. 

 

Variaties met broccolisoep

Maak je regelmatig broccolisoep en wil je wat meer in smaak variëren? Naast verschillende kruiden, kun je ook een van onderstaande variatietips gebruiken voor je broccolisoep. Zo serveer je telkens een andere smaaksensatie.
 

Broccolisoep met spekjes

Voeg wat uitgebakken spekjes toe aan de soep voor een lekkere bite. Bak de spekjes apart in een koekenpan en laat ze lekker krokant worden. Strooi ze net voordat je de soep serveert in het bord.
 

Broccolisoep met room

Voor een romige en volle soep voeg je room toe aan de broccolisoep. Bij room kun je denken aan crème fraiche of kookroom. Reken op 250 ml kookroom per liter bouillon. Een kruidenkaas brengt weer wat extra smaak met zich mee en is dus ook een goed alternatief om de broccolisoep lekker romig te maken. Voeg twee flinke eetlepels kruidenkaas toe aan een liter soep.
 

Broccolisoep met kokosmelk

Wil je smullen van een romige broccolisoep, maar wil je graag lactosevrij eten? Vervang dan de room in je recept door kokosmelk. Je kunt hiervoor dezelfde hoeveelheden aanhouden als bij de kookroom. Dat wordt lactosevrij smullen van een heerlijke zelfgemaakte soep!
 

Broccolisoep met munt

Voor een broccolisoep met een scherp en verfrissend randje, voeg je munt toe aan de soep. Doe dit net voordat je de soep gaat pureren. Een handvol muntblaadjes brengt al genoeg smaak aan een liter soep.
 

Recepten voor broccolisoep

Na alle lekkere variatietips sta je vast al te trappelen om in de keuken aan de slag te gaan. Bekijk alle recepten voor broccolisoep en kies daarbij een variatietip om een extra smakelijke soep op tafel te zetten.


Feb 05, 2017

Koken met een airfryer

Wat is een Airfryer? Wat zijn de voordelen?
 
Een hetelucht friteuse frituurt door middel van heteluchtcirculatie. Hierdoor kun je frituren met minder vet en is het voedsel niet zo ongezond als dat je het bereidt in een traditionele frituurpan (tot 80% minder vet*). Philips Airfryer werkt met Rapid Air technologie waardoor je lekkere knapperige frietjes bakt met minder vet.
 

+ Gezonder door frituren met lucht

+ Gemakkelijk schoon te maken

+ Geen extra frituurvet of olie nodig

+ Geen nare (vet) luchtjes

+ Geen of korte voorverwarmingstijd (max. 3 minuten)

+ Veelzijdig: ook geschikt voor grillen, bakken en braden

+ Veiliger door automatische uitschakeling

- Duurder in aanschaf, maar geen terugkerende kosten voor het vervangen van frituurvet


Feb 05, 2017

Recept: vandaag aangeboden: gebakken mosselen

Gebakken mosselen met knoflook

Wild, Lunch, 2 personen, Bereidingstijd 10 minuten, Hollands

Ingrediënten

  • 500 gr gekookte mosselen zonder schelp
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • zeezout, versgemalen peper en kerriepoeder
  • boter, olijfolie

Bereiden

Laat de mosselen goed uitlekken en op kamertemperatuur komen.

Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de knoflook en de ui hierin glazig.

Voeg dan een stukje boter en naar smaak kerriepoeder toe en bak dit even mee.

Voeg nu de mosselen toe en bak ze snel lichtbruin;

dat mag niet langer dan 5 minuten duren, omdat de mosselen anders taai worden.

Maal er wat peper over en strooi er wat zeezout over.

Serveer hierbij lekker grof boerenbrood.


Feb 04, 2017

Recept: bonenschotel

Bereidingswijze

Maak de uien schoon en snipper deze fijn.
Maak de knoflook schoon en pers deze fijn.
Maak de witte kool schoon en snijd deze in dunne reepjes.
Maak de prei schoon en snijd deze in dunne ringen.
Maak de wortels schoon en rasp deze. 
Snijd de spek in blokjes.
Fruit de ui en spekjes aan tot deze licht beginnen te kleuren.
Voeg de groenten toe en bak deze beetgaar en nu de knoflook toe voegen.
Voeg de afgespoelde bruine bonen en de bouillon. 
En laat het geheel gaar worden. 
Zorg er voor dat het geheel onder het vocht blijven staan. Voeg eventueel aan met water. 
Schep het geheel regelmatig om. Dit om aanbranden te voorkomen. 
Serveer dit met witte rijst.

Gemaakt door Marion, gezien op mijnreceptenboek.nl

 


Feb 04, 2017

Recept: Hollandse Appeltaart

Christ biedt vandaag appeltaart aan. Hiervoor gebruikt hij het volgende recept:

Benodigdheden:

  • 75 g rozijnen
  • 150 g koude boter of margarine + extra om in te vetten
  • 1 medium ei
  • 1 kleine citroen
  • 1 kg appels (Jonagold)
  • 1½ tl kaneel
  • 50 g Belbake schenkstroop
  • 1 pak Belbake appeltaartmix
  • 7 el paneermeel

Bereidingswijze:

Stap 1
Leg de rozijnen een kwartiertje in warm water. Vet een springvorm van 20 of 24 Ø in met boter. Klop het ei los. Rasp de citroenschil boven een grote schaal. Halveer de citroen en knijp beide helften boven een grote schaal uit. Schil de appels, snijd in vieren, verwijder de klokhuizen, snijd het vruchtvlees in stukjes en schep ze door de citroen in de schaal. Voeg de kaneel en de stroop toe. Meng het geheel en laat het even trekken.

Stap 2
Plaats ondertussen het rooster van de oven iets onder het midden. Verwarm de oven voor: een heteluchtoven op 165°C; een gewone elektrische oven op 180°C;
een gasoven op 3-4.

Stap 3
Meng met een mixer of foodprocessor 150 g boter met de appeltaartmix en ¾ van het losgeklopte ei. Kneed dit tot een samenhangend deeg.

Stap 4
Houd ¼ van het deeg apart. Bedek de springvormbodem en rand met de rest van het deeg en verdeel dit gelijkmatig. Strooi het paneermeel op de bodem. Maak deegrolletjes van de rest van het deeg en druk deze plat.

Stap 5
Vul de springvorm met het appelmengsel (zonder vocht). Leg de deegreepjes er kruiselings op zodat een raamwerk ontstaat. Druk de reepjes bij de rand op het deeg in de vorm. Leg een reep deeg langs de rand van de vorm als je nog deeg over hebt. Bestrijk het geheel met de rest van het losgeklopte ei.

Stap 6
Bak de appeltaart in de voorverwarmde oven in 50-60 minuten goudbruin en gaar.

Tip: voeg aan de appeltjes ook 5 el geroosterde grofgehakte of geschaafde amandelen toe.


Jan 22, 2017

Koken met Jamie: couscous in een klein half uurtje

HOOFDGERECHT / 20 – 25 MINUTEN / 4 PERSONEN

Ingrediënten
– 1 sinaasappel
– 125 g gedroogde abrikozen
– 250 g (volkoren) couscous
– 1 tl kaneel
– 2 el extra vierge olijfolie
– 2 rode paprika’s (of 1 rode & 1 gele)
– 6 bosuitjes
– 8 takjes verse koriander
– 100 g feta
– 40 g amandelschaafsel
– peper & zout

Speciale benodigdheden
Fijne rasp

Bereiden
1. Breng 350 ml water aan de kook. Rasp de helft van de schil van de sinaasappel met een fijne rasp en pers daarna het sap van de sinaasappel uit. Snijd de gedroogde abrikozen in kleine stukjes.

2. Meng de couscous met de sinaasappelrasp, abrikozen en kaneel in een grote kom. Voeg het kokende water, het sinaasappelsap en de extra vierge olijfolie toe. Roer goed door en laat, afgedekt, 10 minuten staan.

3. Snijd ondertussen de paprika’s in blokjes. Snijd de bosui in dunne ringen en snijd of hak de koriander grof. Verkruimel tenslotte de feta.

4. Rooster vervolgens het amandelschaafsel in een koekenpan, zonder olie, goudbruin.

5. Maak na 10 minuten de couscous los met een vork en voeg de paprika, bosui, de helft van de koriander en de helft van de feta toe. Breng op smaak met peper, zout en eventueel extra sinaasappelsap.

6. Verdeel de couscous over vier borden. Garneer met de overige koriander en feta en bestrooi met de amandelen.

 

Tips
Bak 2 kleine merguezworstjes per persoon en serveer bij het gerecht.

Rucola in huis? Voeg een grote hand toe aan de salade.


Jan 15, 2017

Recept broccolischotel

Hollandse ovenschotel met aardappelschijfjes, gehakt met pesto en broccoli met gegratineerde kaas

Ingrediënten
300 gr gehakt
300 gr broccoli roosjes
450 gr voorgegaarde aardappelschijfjes
2 eieren
3 tomaten
2 eetlepels rode pesto
1 (rode) ui
2 teentjes knoflook
200 ml yoghurt
50 gr geraspte kaas
olie of boter om te bakken
 
Materialen
Ovenschaal
 
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Kook de broccoliroosjes 3 minuten voor in een pan met water of in de magnetron. Doe dit ook 5 min met de aardappelschijfjes. Hak de ui en knoflook fijn en bak deze in een hapjespan of wokpan in een beetje olie of boter.
 
ovenschotel broccoli 01
ovenschotel broccoli 01
ovenschotel broccoli 01
ovenschotel broccoli 01
Voeg het gehakt toe en bak dit rul. Snijd de tomaten in blokjes en verwijder de zaadjes. Voeg de tomatenblokjes en de pesto toe aan het gehakt en breng op smaak met een snuf peper en zout. Vet een ovenschaal in in verdeel de aardappelschijfjes over de bodem en bestrooi met een snufje peper en zout.
 
ovenschotel broccoli 01
ovenschotel broccoli 01
ovenschotel broccoli 01
ovenschotel broccoli 01
Verdeel het gehaktmengsel er over en daarna de broccoli. Klop de eieren los met de yoghurt en giet over de ovenschaal. Bestrooi met kaas en bak 35 min in de oven.


Jan 14, 2017

De duizendste kok heeft zich gemeld!

Sins Mijnthuismaaltijd van start ging in november heeft zich een groot aantal thuiskoks ingeschreven. Inmiddels hebben we onze duizendste kok mogen verwelkomen. Deel onze website, Facebook en Twitter met anderen en maak ons groot. Op naar de volgende duizend. 


Jan 07, 2017

De beste wensen!

MijnThuisMaaltijd.nl wenst u allemaal een sociaal en gezond 2017! Dat u veel mag delen met uw eigen buren.... 


Oct 24, 2016

Klassieke Hollandse appeltaart

Doe alle ingrediënten voor het deeg (behalve het tweede ei) in een kom en kneed dit met je handen tot een egaal deeg. Maak er een platte schijf van en doe dit in vershoudfolie, laat het een half uur rusten in de koelkast.

Maak ondertussen de vulling door alle ingrediënten te mengen. Dit gaat het beste in een grote kom door te schudden of met je handen te husselen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit. Vet een ronde bakvorm van 18 cm in met boter of bakspray en bekleed hem met het deeg. Dit kan je het beste doen door het deeg om je deegroller te rollen en hem weer uit te rollen over de springvorm. Zorg dat je ook nog een stuk deeg overhoudt voor de bovenkant.

Vul de vorm met de vulling en rol de rest van het deeg uit tot het zo groot is dat het over de hele springvorm past. Leg het deeg over de vulling heen en snijd een klein rondje uit de bovenkant van het deeg zodat de taart kan ‘ademen’.

Kluts het overgebleven ei in een kommetje los en gebruik een kwastje om het in een dunne laag over het deeg te verdelen. Dit zorgt voor een prachtig glanzende kost.

Doe de taart in de oven en bak hem een kwartier op 200 graden. Verlaag na een kwartier de temperatuur naar 175 graden en bak de taart 35 minuten op deze temperatuur. Zet de oven de laatste 10 minuten op 220 graden.

Serveer lauwwarm met een goede klodder slagroom.

Gezien op: http://www.culy.nl/recepten/klassiek-hollandse-appeltaart/


Oct 24, 2016

Kerrienougat met noten

Gezien op 24Kitchen 

 

Kerrienougat
Verwarm de oven voor op 180 °C. Rooster de amandelen circa 20 minuten tot de binnenkant goudbruin is. Breng het water met de suiker en de glucosestroop aan de kook tot 145 °C. Bestrijk zo nu en dan de randen met water en een kwastje, zodat de suiker niet kristalliseert. Als de suiker 120 °C is kan de honing aan de kook worden gebracht. Verhit een pan en rooster de kerriepoeder zonder olie circa 1 minuut. Giet de honing erop en roer goed door. Breng de honing aan de kook tot 130 °C. Klop het eiwit in een vetvrije mengkom stijf. Giet als eerst de honing druppelsgewijs erbij. Giet vervolgens de suikersiroop erbij. Zet de planeetmenger op halve snelheid. Zet de mixer op een snellere stand, zodra alles goed is opgenomen. Draai de nougat af tot het schuim een matte glans heeft, zet de mixer zachter en voeg de cashewnoten toe. Houd wat cashewnoten achter voor de topping. Meng kort door.

Vet de vormen in met olie. Bedek de bodem van de vormen met eetpapier. Maak de werkbank en de handen vochtig, maar niet te nat. Kneed de noten met de warme nougat door. Verdeel de nougat in twee delen, druk elk deel in de ingevette vorm, zorg dat er geen lucht in komt (druk dus goed aan). Bestrooi met de achtergehouden cashewnoten. Laat de nougat minimaal 2 dagen uithard. Kerrieolie Meng de olie met de kerriepoeder. Snijd de nougat in plakken en bestrijk met de kerrieolie.

Muntgel
Verwarm het water en los de suiker op. Pluk de munt en laat circa 10 minuten trekken. Breng de muntsiroop aan de kook, voeg de agar agar toe en kook circa 3 minuten door, zo geeft agar agar zijn binding. Giet de siroop af, dek af met plasticfolie en laat afkoelen. Draai in de blender fijn tot een gel.

Lassi
Schil en snijd gember. Vul een kan met het chrushed ijs. Voeg de yoghurt, honing, het rozenwater en 1 theelepel geraspte gember toe. Meng goed door en serveer bij de nougat.

Kritieke punten

 
  • Door het aanbakken van de specerijen, komt er meer smaak vrij.
  • Giet eerst de honingsiroop erbij en dan de suikersiroop.
  • Glucose zorgt ervoor dat de nougat lekker zacht blijft, bij louter suikerwater wordt de nougat stugger.
  • Het taaidraaien van de nougat is erg belangrijk, zorg dat het schuim een doffe glans heeft.
  • Leg de geribbelde kant naar boven
  • Het vochtig maken van je handen zorgt ervoor dat de nougat niet aan je handen blijft plakken.
Vegetarisch
nee
 
Meer info: http://www.24kitchen.nl/recepten/kerrienougat-met-cashewnoten-en-ijskoude-lassi


Aug 12, 2016

Recept van de dag: Aardappel - Franse rozemarijnkip

Aardappel - Franse rozemarijnkip met frites

 

Aantal personen: 4
Bereidings tijd: 25 min (40 min wachten)
Menugang: hoofdgerecht

Ingrediënten

- 4 el olijfolie
- 1 1/2 liter frituurolie
- 1 aubergine, in blokjes
- 500 g tomaten, in parten
- 4 tenen knoflook, geperst
- 600 g mini frites (zak 1 kg, diepvries)
- 1 schaal kippenpoten zonder rugstuk (ca. 1 kg)
- 1/2 bakje rozemarijn (a 15 g), naaldjes fijngesneden

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de helft van de knoflook en rozemarijn met 2 el olie en peper en zout. Duw het rozemarijnmengsel onder het vel van de kip. Leg op de velkant in de braadslee. Braad de kip in ca. 40 min. gaar in het midden van de oven. Keer halverwege.

Verhit 2 el olie in een koekenpan. Bak de aubergine 3 min. Schep de rest van de knoflook erdoor en bak nog 1 min. Voeg de tomaten toe en bak nog 5 min. Breng op smaak met peper en zout. 

Verhit ondertussen de frituurolie in de frituurpan of ruime pan tot 180 °C. Controleer eventueel de temperatuur met de keukenthermometer en frituur de frites volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de kip met de groenten en frites.


Aug 06, 2016

Recept van de dag: Lamsragout

De allerlekkerste lamsragout (met tagliatelle en tomaatjes)

 
 

 

Ingrediënten:

  • een kilo lamsschouder (gesneden in blokjes, vetjes weggesneden)
  • 4 teentjes knoflook
  • takje rozemarijn (blaadjes afgeritst)
  • 80 ml rode wijn (voor marinade) en 160 ml rode wijn (om in te koken)
  • 1 rode ui (gesnipperd)
  • 1 eetlepel zoete paprikapoeder
  • 1 laurierblad
  • 160 ml runderbouillon
  • blik met hele cherrytomaten

Voor erbij:

  • 500 gram tagliatelle
  • handvol cherrytomaatjes
  • parmezaanse kaas
  • paar takjes basilicum
  • handvol rucola

En zo maak je de ragout:

  1. Meng de 80 ml rode wijn met twee uitgeknepen teentjes knoflook, rozemarijn en het lamsvlees in een kom. Hup, twee uur de koelkast in (heb je haast, een half uur mag ook).
  2. Dan de marinade weggooien en het vlees even laten uitlekken (rozemarijn mag erin blijven).
  3. Verhit wat olijfolie in een grote, zware pan (ik gebruik hier mijn Le Creuset-pan voor) en bak daarin het lamsvlees.
  4. Zouten wanneer het bruin wordt en uit de pan halen.
  5. De ui en de rest van de knoflook even fruiten. Vlees er weer bij.
  6. Roer paprika, het blik cherrytomaten, laurier en rode wijn erbij. Breng het geheel aan de kook. En dan even op hoog vuur de wijn tot de helft laten inkoken en indikken (zo’n 10 minuten) zonder deksel op de pan.
  7. Voeg de bouillon toe. Breng aan de kook. Deksel op de pan. Vuur heel laag. En laat dit geheel zo’n tweeenhalf uur pruttelen op laag vuur. Om het half uur even roeren. Ik heb het deksel af en toe even op een heel klein kiertje gezet om de saus wat in te dikken.
  8. Peper en zout toevoegen naar smaak.
  9. Is je saus niet dik genoeg, dik ‘m dan een beetje in met maizena (eerst een papje maken met water en dan door de saus roeren). Ik heb trouwens even met twee vorken het supermalse vlees uit elkaar getrokken.
  10. Ondertussen kook je de tagliatelle en bak je de cherrytomaatjes in een pannetje totdat de velletjes barsten.
  11. Serveren met rucola, tagliatelle, cherrytomaatjes, basilicum en versgeraspte parmezaanse kaas.

Bron:

http://www.lindanieuws.nl/snacks/de-allerlekkerste-lamsragout-met-tagliatelle-en-tomaatjes-uit-de-oven/


Aug 05, 2016

Gerecht: Champignonsalade voor onderweg

Snelle champignonfrittata

Pel en snipper de ui. Snijd de paddenstoelen grof. Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en paddenstoelen 2 minuten. Voeg de tijm toe en bak nog circa 2 minuten tot het vocht verdampt is. Kluts de eieren en breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper. Giet de eieren bij de paddenstoelen en zet het vuur laag. Leg een deksel op de pan en laat circa 10 minuten stollen. Serveer warm of koud.

Bron: http://www.24kitchen.nl/recepten/snelle-champignonfrittata

Heb je zelf een lekker recept? Mail het ons naar info@mijnthuismaaltijd.nl

 

 

 

 

 


Jul 30, 2016

Hoe maak je aardbeien-tijm likeur?

Deze aardbeien-tijm likeur komt uit aflevering 10 van het tweede seizoen van Koken met Van Boven, waarin Yvette aan de slag gaat met aardbeien.

Kijk voor alle informatie op de link:

http://www.vpro.nl/koken-met-van-boven/lees/recepten/alle-drankjes-en-sauzen/aardbeientijmlikeur.html